Tabung Yaddin

Sunday, August 3, 2014

Azam baru Selepas Aidil Fitri 2014 ialah... Startegi Elak Kebocoran Wang.. (T_T)

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera...

Masih dalam mood beraya lagi ke kawan-kawan???
Saya mood beraya dah ke laut dah...now kepala otak serabut bila memikirkan bulan nih
saya dah alami banyak kebocoran wanggggggg!!!! Bukan salah orang lain tapi salah diri sendiri..


Beria beli buku IQ Financial - Robert T. Kiyosuki tapi sampai hari nih tak habis khatam pun lagi..
Tapi buku Rich Dad & Poor Dad dah abis khatam dahhhhh...alhamdulillah...tepuk tangan untuk diri sendiri..
:) ..at least tau juga la yang mana di nama kan aset...dan yang mana di namakan liabiliti...aduhaiiii..part nih paling sedih coz sekarang nih banyak kumpul liabiliti dari asettttt!!!!! So, jangan nak berangan la nak jadi Rich Mommy dalam masa terdekat nih.. :( ..tapi tak per..tak per..releks, cool & FOKUS!!!.. azam tu dah ada dah..tunggu plan tindakan yang betul2 progressiff untuk laksanakan..

Apa guna berazam saja kalau tak ada plan tindakan..betul tak???so kena kaw kaw pulun habis-habisan usaha cari D.U.I.T... D = DOA,  U = USAHA, I = IKHTIAR, T = TAWAKAL...Adoiii...sempat ke nak tampal baldi duit yang dah bocor banyak nih...m0mmy yaddin now dah 7 bulan pregnent..so, lagi 2 bulan dah nak meletup...Tak pe..yang penting D.U.I.T, selebihnya Allah yang tentukan rezeki untuk hamba-NYA, Insha - allah...

So...redakan kegusaran hati ini apa kata jom kita check list 7 Strategi Elak Kebocoran Wang dari encik zul. Tips encik zul ni memang tip top la..nak kena belajar banyak lagi dari encik zul nih macam mana nak cari duit lebih dah mudah menjemput rezeki.  tapi kata-kata encik zul yang paling terkesan di hati saya ialah niat tu bukan semata-mata nak kaya tapi kerana Allah Ta'ala, baru tak tersalah landasan dan dapat dijadikan panduan pada masa akan datang supaya anda semua tidak stress macam saya... :P ...

Azam baru Selepas Aidil Fitri ialah... 7 Startegi Elak Kebocoran Wang.. (T_T) ...

Tujuannya adalah untuk motovasi diri bayar hutang PTPTN + Hutang kereta...

Antara Perkara- perkara yang perlu di high lightkan ialah :
=========================================

1) Strategi #1 – Bayar Diri Sendiri Dulu -Yang nih mmg kena disiplin gila2 sbb selalu  korek tabung ja bila terdesakkkk...

2) Strategi #2 – Tukar Duit Kepada Harta ~ hmmmm...contoh harta sebenar ialah emas, tanah, rumah sewa...adoiiii...tanah n umh sewa tu mcm takn mampu lg buat masa nih..emas???? sapa jual emas???
pasaran emas sekarang berapa??? hihihihi...

3) Strategi #3 – Potong Semua Kad Kredit ~ yang mmg xder masalah sebab memag tak pernah ada kad kredit pun..SYUKUR, ALHAMDULILLAH.. 7-1 = 6 startegi lain kena fokus betul2...

4) Strategi #4 – Berbelanja Secara Tunai ~ yang memang selalu buat dah...tak dak duit, dok diam2 kat rumah sambil belek anak...hahahaha... :P .. 6-1 = 5 ...

5) Strategi #5 – Langsaikan Hutang Paling Kecil ~ hmmm,...yang nih dah sort hutang-hutang yang terkumpul..2 hutang dah setel..ada lagi beberapa hutang kecil yang perlu dijelaskan..kena usaha keras nihhh...aminnnn

6) Strategi #6 – Buat “Hutang Baik”, Tambah Harta ~ hat ni tak mampu lagi...better selesaikan hutang-hutang kecil & yang BESARRRRR tuuuuu duluuuuu

7) Strategi #7 – Tinggalkan “Window Shopping” ~ hohoho...betul tu..hat nih mmg spyco kalau pi mall..benda hat tak mau beli pun terbeli jugaaaaaa...

ok...cukup 7 startegi untuk kita tampal balik baldi kita...Kita buat, Kita BEBAS HUTANG...kan UNTUNG macam tu... :)

P/S : Nak baca full artikel mengenail startegi nih. sila clik kat sini..







Best regards,

4 comments :

  1. Buku IQ Financial - Robert T. Kiyosuki memang popular. Ramai jutawan yang follow steps dalam buku tu.

    Buku MUDAHNYA MENJEMPUT REEKI - Fathuri Salehuddin pun BEST! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..now dlm usaha hbiskn baca buku iq financial...teringin juga nj jadi. jutawan..huhuhu...tp mmg kena disiplin, fokus & susun plan tindakan yg btul2...buku MMR tu pun saya dh qhatam tp apa part2 yg bocor lg....byk yg perlu diperbaiki lg.huhuhu

      Delete
  2. ade buku rich dad poor dad tu tai tak terbaca-baca >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..kite beli yang bahasa melayu..memang sah2 la abis baca..semangat nak kaya!!! :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...